keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Sotilaan toimintakyvystä tutkittua tietoa

Tutkittua tietoa sotilaiden toimintakyvystä painottuen fyysiseen toimintakykyyn. Sotilaan toimintakyvyn tutkimus. Pääesikunta koulutusosasto. 2016. KRITOKY 2014 http://urly.fi/yKv

Sotilaan toimintakyky on sitä, että yksilö pystyy sekä yksin että yhdessä muiden kanssa toimimaan määrätietoisesti ja tilanteen mukaisesti sodan tai sitä alemman asteisen kriisin erilaisissa ympäristöissä. Sotilas tarvitsee kaikissa päivittäisissä toimissaan niin työssään kuin vapaa-aikanaan fyysistä, psyykkistä (henkistä), sosiaalista sekä eettistä toimintakykyä.

Toimintakyky on sananmukaisesti kykyä toimia. Tämän voi ymmärtää joko siten, että toimintakyky edeltää toimintaa tietynlaisena valmiutena tai niin, että toimintakyky on mukana varsinaisessa yhteisöllisessä toiminnassa sen alituisena käyttövoimana. Potentiaalisesti toimintakykyisen yksilön tekoja voidaan tarkastella osana osallistumaansa yhteisöllistä toimintaa (Toiskallio & Mäkinen 2009; Salo 2008; Mäkinen 2006; Mäkitalo 2001) kuten esimerkiksi sotilaalliseen kriisinhallintaan (ks. Anttila 2012; vrt. Leskinen (toim.) 2011).

Toimintakykyyn vaikuttavat muun muassa perimä, terveys, elämäntavat, yhteiskunnalliset olot, ympäristö ja työ. Terveys ja toimintakyky ovat työkyvyn perusta. Toimintakyky on yksilöllinen sekä jatkuvasti muuttuva ominaisuus ja sen vajavuudet lisääntyvät ikääntymisen ja kuormituksen kasvun myötä.

Sodassa sekä operaatioissa joukon suorituskyky on sen taistelukykyä, joka koostuu taistelutahdosta, taistelijoiden ja yksiköiden koulutustasosta sekä käytettävissä olevasta taktiikasta, aseistuksesta ja varustuksesta. Sotilaan ja joukon suorituskyky edellyttää tehtävien näkökulmasta riittävää toimintakykyisyyttä. Ilman toimintakykyisiä sotilaita ei voi olla suorituskykyisiä joukkoja sekä tarvittavia suorituskykyjä.

Mielenkiintoinen artikkeli Linkki

Toimintakyvyn ominaispiirteitä ja niiden soveltamista muuttuvissa ja ennalta arvaamattomissa tilanteissa voi ymmärtää, kun niitä tarkastelee sotilaan toimintaperiaatteiden avulla. Sotilaat koulutetaan toimimaan äärimmäisessä tilanteessa, taistelussa, jossa tarvitaan sotilaan kokonaistoimintakykyä.
Voit lukea lisää sotilaan toimintakyvystä tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet tekstistä? Ota kantaa.
Kaikki kommentit ovat tervetulleita!