keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Muutosten nopeus haastaa perinteisen johtamisen

Johdatko sinä jatkuvia muutoksia vai tulisiko sinun johtaa muutoksissa, parhaita menettelytapoja soveltaen?

Toimintaympäristön yhä nopeammat muutokset haastavat perinteisen johtamisen, jota kuvaavat suunnittelu, toteutus, arviointi ja kehittäminen. Päätökset ja niiden nopea toimeenpano onkin saatava osaksi johtamisprosessin kaikkia vaiheita.
Miten sotilasjohtamisen parhaita käytäntöjä voidaan soveltaa toimintaan, jossa edellytetään nopeaa reagointikykyä ja ennakoivaa johtamista. Muutosten johtamisen sijaan menestyksellisen toiminnan onkin oltava jatkuvissa muutoksissa johtamista.
Parhaita sotilasjohtamisen käytäntöjä ovat komentajan taisteluajatus, tehtävätaktiikka, toimivallan ja ratkaisuoikeuksien delegointi sekä uusimpina taistelunjohtokeskukset ja avoimet tilanneselostukset.
Komentajan taisteluajatus kuvaa päämäärän, halutun loppuasetelman, toiminnan suojaamisen, taistelun aloittamisen, taistelun vaiheet, painopisteen, reservin ja valmistautumistehtävän. Sotapelin avulla taisteluajatus voidaan testata ja luoda siitä yhteinen ymmärrys operaation toteuttajille.

Taisteluajatuksen perusteella tehtävien toteuttajat kykenevät toimimaan oma-aloitteisesti osana suurempaa kokonaisuutta. Jokaisen johtajan onkin tunnettava ylemmän johtajan taisteluajatus sekä kyettävä pelkistämään oma taisteluajatuksensa.
Tehtävätaktiikassa määritetään tehtävä taktisena tehtävänä ja tavoitteena. Näiden perusteella tehtävän toteuttaja ratkaisee itse parhaan toteuttamistavan. Tehtävätaktiikan perustana tulee olla yhteinen ymmärrys kokonaistoiminnasta, joka voidaan kuvata ja tiivistää edellä kuvattuun komentajan taisteluajatukseen.
Toimivallan delegoinnilla ja ratkaisuoikeuksilla voidaan lyhentää päätöksetekoketjuja ja luoda edellytykset välittömälle toiminnalle. Esimerkeiksi sopivat ratkaisuoikeudet tulen aloittamisesta, epäsuoran tulen käytöstä ja reservin käytöstä sinne, missä joukon johtajalla on paras tilannetietoisuus ja kyky johtaa toimintaa omakohtaisin havainnoin ”paikan päällä”.
Useimmissa esikunnissa on siirrytty osastokokoonpanoista keskuksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että eri johtamistasoilla on 24/7-toiminnassa tiedustelu-, suunnittelu- ja operaatiokeskukset. Tiedustelukeskus keskittyy ajallisesti tulevaan, suunnittelukeskus operaation suunnitteluun ja operaatiokeskus, nimensä mukaisesti, operaation toteuttamiseen.

Keskuksissa on jatkuva tilanteen seuranta ja säännölliset tilanneselostukset, joita voi seurata jokainen esikunnan keskuksen upseeri omalta työasemaltaan, mistä tahansa, jossa salatut yhteydet ovat. Taistelukeskukselle voidaan delegoida jonkin taisteluvaiheen tai -alueen taistelun johtaminen komentajan taisteluajatuksen perusteella ja ratkaisuoikeuksilla, jolloin tarvittavat päätökset kyetään tekemään juuri silloin kun niitä tarvitaan.
Kiinnostuitko sotilasjohtamisen parhaiden käytäntöjen soveltamisesta yrityksenne johtamiseen häiriö- ja poikkeustilanteissa? 
Ota yhteyttä ja pyydä tarjous juuri teille kohdennetusta valmennuksesta.

Hannu Hyppönen 040 657 3495 hannujhypponen@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet tekstistä? Ota kantaa.
Kaikki kommentit ovat tervetulleita!