keskiviikko 20. joulukuuta 2023

Johtajana kehittymisestä

Perusvaatimus kaikkiin johtajatehtäviin on johtamisen opinnot (tieto) sekä hankittu johtajakokemus (taito) ja osoitettu johtamistaito (vaikutus ja tulos).


Edellinen eli kuitenkaan riitä sillä johtajana tukee kehittyä jatkuvasti.


Usein johtajatehtäviin valitaan henkilö asiantuntijatehtävästä. Tämä ei ole hyvä ratkaisu, koska johtajan tehtävä on johtamisen asiantuntijatehtävä. 


Asiantuntija voi kuitenkin kehittyä johtajaksi itseopiskelun ja johtajaopintojen sekä parhaiten johtajavalmennuksen avulla.


Valmennuksessa tunnistetaan itsearvioinnin, johdettavien, vertaisten ja oman johtajan palautteen avulla henkilön vahvuudet ja kehittymistarpeet johtajana. 


Kehittymistarpeiden perusteella henkilö laatii johtajana kehittymissuunnitelmansa ja esittelee sen heille, joilta sai palautteet. 


Eikä tässä vielä kaikki. Henkilön tulee tietysti toteuttaa suunnitelmaansa ja koota noin 6 kk jälkeen uusi palaute ja todentaa näin kehittämiskohteiden parantuminen ja vahvuuksien ylläpitäminen.


Kun henkilö jatkaa edellä kuvattua johtajana kehittymistään kaikissa tehtävissään - hänestä kehittyy hyvä johtaja - ammattijohtaja.

sunnuntai 27. elokuuta 2023

Miten sotilas voi parhaiten pitää päänsä kylmänä ja jatkaa taistelua kovankin paineen alla?

”Hengitä syvään” on hyvä yksinkertainen keino alkuun.


Muita tunnettuja keinoja on.

Ensimmäinen on koulutus, joka luo kokemusta ja itseluottamusta sekä toimintamalleja tilanteista paineen alla. Usein nämä ovat automaattisia reaktioita ulkoiseen uhkaa ja toimintaan merkkien ja käskyjen perusteella.

Koulutuksen avulla luodaan lihasmuistiin menettelytapoja, jotka aktivoituvat tilanteen edellyttämällä tavalla.

Mielikuvaharjoittelu: mitä jos -ajattelu valmentaa parhaimmillaan toimintaan, joka on ennalta arvioitu, positiivisempi, negatiivisempi tai ”kaikki pieleen” ja pelastautumissuunnitelma mukainen.

Paineisessa tilanteessa pärjää parhaiten toimimalla koulutuksen ja harjoiteltujen "perustaistelumenetelmien” mukaisesti.

Jos perustaistelumenetelmä ei toimi, toimintaa varmistaa tehtävätaktiikan perusteella yhteinen näkemys tehtävästä, sen tarkoituksesta ja halutusta loppuasetelmasta, jotka johtaja on tiivistänyt ”komentajan aikomukseen”.

Komentajan aikomus kuvaa miltä menestys näyttää: tehtävä, tarkoitus, tehtävän toteuttaminen sekä haluttu loppuasetelma vihollisen, ympäristön ja omien joukkojen osalta.

Tilanteissa, joissa ei ole selkeitä menettelytapoja, kun aikapaine ei ole kriittinen, ja kun väärillä päätöksillä on vakavat tai jopa kohtalokkaat seuraukset, voidaan käyttää useita vakioituja menettelytapoja. Näistä halua nostaa esille oheisen mallin, joka on käytössä ilmailussa: PRO FOReDEC-model for Quick Decisions

P: Problem verbalization/problem sharing. Evaluation of the situation: urgency? Procedures available: checklist or manual

R: Roles: Who does what? Distribution of workload

O: Operations: “Rules of tubs”

Facts:  “What is the problem?”

Options: “What possibilities do we have?”

Risks and Benefits:  “What (dis)advances do we see?”

e experience: “ Have we seen this before?”

Decision:  “What do we do?”

Execution:  “Who does what, when, and how?”

Check: “Will we reach our goal ?”

Lähde: Decision-Making Toolsfor Aeronautical Teams:FOR-DEC and Beyond https://www.academia.edu/56010160/Decision_Making_Tools_for_Aeronautical_Teams_FOR_DEC_and_Beyond

Kovan paineen alla toiminnan jälkeen on aika johtajien omalle joukolleen johtama jälkiarviointi: mikä oli tehtävä ja tavoite, toteutettiinko ja saavutettiinko ne, missä onnistuttiin hyvin ja miksi, missä ei onnistuttu ja miksi sekä mitä tehdään seuraavalla kerralla paremmin.

maanantai 17. huhtikuuta 2023

Miten onnistua strategiassa?

Mikä strategia on ja miten onnistua siinä?

Strategian on päätös siitä, miten organisaatio aikoo menestyä tulevaisuudessa. Strategia on päätös suunnasta, johon organisaatio on menossa. Strategia on päätös, joukosta muutoksia, priorisoinnin työkalu sekä organisaation käytännön toimintaa ohjaava ja seuraava systemaattinen työkalu.

Miten neljällä vaiheella onnistuneeseen strategiaan?

Strategiassa on neljä vaihetta, jotka auttavat jäsentämään kokonaisuuden.

1. Ymmärrys, jossa pohditaan toiminnan tarkoitusta ja tunnistetaan toimintaympäristön muutokset sekä sisäiset vahvuudet ja heikkoudet sekä ulkoiset mahdollisuudet ja uhat. Työkaluina ovat nelikenttäanalyysi ja vastaavien toimijoiden tai kilpailijoiden toiminnan kuvaus.

2. Näkemys, jossa tunnistetaan keskeiset vetovoimatekijät ja otetaan toiminnan lähtökohdaksi vetovoimatekijöiden todennäköisimmät skenaariot. Työkaluina ovat skenaarioanalyysit.

3. Valinnat, jossa valitaan menestystekijät ja kilpailuedut sekä yleiset strategiamahdollisuudet. Työkaluna ovat yleiset liiketoimintastrategiat ja portfolioanalyysi.

4. Toteutus, jossa määritetään toiminnan päämäärä ja tavoitteet päämäärän saavuttamiseksi sekä tarvittavat resurssit ja asiantuntemus, sidosryhmäyhteistyö, riskien hallinta ja viestintä sekä varautuminen tilanteen niin vaatiessa toiminnan lopettamiseen. Työkaluina ovat vaihtoehtojen vertailu, muutosanalyysi, sidosryhmäanalyysi ja riskianalyysi sekä viestintäsuunnitelma ja exit-suunnitelma.

Sovelsin menettyä Uudenmaan Rakuunarykmentin säätiön strategian laatimiseen.

Säätiön strategia 2023-2025

Strategian on päätös siitä, miten säätiö aikoo menestyä tulevaisuudessa. Strategia on päätös suunnasta, johon säätiö on menossa, päätös, joukosta muutoksia, priorisoinnin työkalu sekä käytännön toimintaa ohjaava ja seuraava systemaattinen työkalu.

Strategian laatimisessa hyödynnettiin yleisiä strategiatyökaluja sovellettiin niitä säätiön toimintaan. Strategiatyössä oli neljä vaihetta, jotka auttoivat jäsentämään kokonaisuuden.

Ymmärrys, jossa pohdittiin toiminnan tarkoitusta ja tunnistettiin toimintaympäristön muutokset sekä sisäiset vahvuudet ja heikkoudet sekä ulkoiset mahdollisuudet ja uhat. Työkaluina olivat nelikenttäanalyysi ja vastaavien säätiöiden toiminnan kuvaukset.

Näkemys, jossa tunnistettiin keskeiset vetovoimatekijät ja otettiin toiminnan lähtökohdaksi vetovoimatekijöiden todennäköisimmät skenaariot. Työkaluina olivat kaksi skenaarioanalyysiä.

Valinnat, jossa valittiin menestystekijät ja kilpailuedut sekä yleiset strategiamahdollisuudet. Työkaluna olivat yleiset liiketoimintastrategiat ja portfolioanalyysi.

Toteutus, jossa määritettiin toiminnan päämäärä ja tavoitteet päämäärän saavuttamiseksi sekä tarvittavat resurssit ja asiantuntemus, sidosryhmäyhteistyö, riskien hallinta ja viestintä sekä varautumissuunnitelma. Työkaluina olivat vaihtoehtojen vertailu, muutosanalyysi, sidosryhmäanalyysi ja riskianalyysi sekä viestintäsuunnitelma ja exit-suunnitelma.


Voit tutustua Uudenmaan Rakuunarykmentin säätiön toimintaan tästä.



maanantai 13. maaliskuuta 2023

Oletko perehtynyt tiimivalmennukseen?

Mitä ovat tiimit ja valmennus sekä nämä yhdistävä tiimivalmennus?

Aloitin tutustumisen tiimiakatemian https://www.tiimiakatemia.fi/ esitteisiin: Opettajasta valmentajaksi. Kokeile tiimioppimista ja Miten teen oppimisesta yrityksemme voimavaran.

Jatkoin perehtymistä Tiimiakatemian verkkokurssin neljään jaksoon:

-tiimit ja oppiminen

-tiimivalmentamisen mielenmalli

-tiimivalmentajan työkalut ja

-taidot ja soveltaminen

Laajemmin perehdyin tiimivalmennukseen Johannes Partasen kirjaan Tiimivalmentajan parhaat työkalut avulla.

Mitä jäi mielenpäälle ja sovellettavaksi?

Dialogi on vuorovaikutteista tiimin keskustelua, joka tukee tiimin jäsenten ja tiimin oppimista. Dialogia tulee istuminen ”nuotiopiirissä” ei luokkamuodossa. Dialogin periaatteita ovat avoin kuuntelu, odottaminen ilman oletuksia, suora puhe aitona itsenä ja kunnioitus toisen aseman oikeudesta.

Tiimioppimisen keskiössä on oppijat ja tiimi - ei opettaja. Tiimioppimisen perusrakenne jakautuu kolmeen osaan: dialogiin, tiedonhankintaan ja tekemiseen.

Valmennustyyliin kuuluvat 80% vetäminen: kuunteleminen, reflektointi, sanotun kertaaminen, yhteenvetojen tekeminen ja kysymysten kysyminen sekä 20% työntäminen: vaihtoehtojen tarjoaminen, palautteen antaminen, neuvominen vinkeillä, ohjeiden antaminen ja suora neuvominen.

Projekteilla tuetaan oppimista: a) perinteinen projektityö, jossa ratkaistaan opettajan antama ongelma, b) oma juttuprojekti opiskelijoiden kiinnostuksen kohde c) määrätty projekti, jonka opettaja ohjaa tai d) asiakasprojekti.

Reflektoinnilla opitaan: mikä meni hyvin, mikä ei mennyt kovin hyvin, mitä opimme, mitä teemme seuraavalla kerralla paremmin, mitä laitamme käytäntöön, että etenemme kohti visiotamme?

Olen resilienssivalmentajana ja syväjohtamisen valmentajana. Molemmissa voin soveltaa tiimivalmennusta.



torstai 26. tammikuuta 2023

Johto osallistumalla tunnistamaan kehittämistarpeita

Osallistuminen on hyvä tapa perehtyä organisaation toimintaan ja tunnistaa käytännön kehittämistarpeita ja -mahdollisuuksia.

Itse toimin henkilöstön saantivaikeuksien ja sairastumisten vuoksi oman tehtäväni ohella ravintolapäällikkkönä, hovimestarina, tarjoilijana ja talonmiehenä.

Näin tuli neljässä kuukaudessa vuoden työkokemus ravintolan koko palveluketjusta ja sen kehittämistarpeista, jotka ovat usein varsin pieniä asioita, joilla työtä voidaan sujuvoittaa ja haittoja poistaa.

Tässä valittuja esimerkkejä:

-asiakkaan tarpeiden ja lisäpalvelujen selvittäminen

-kirjallinen työohje vakitapahtumista

-tilaisuuden orderi (suunnitelma)

-tilajärjestelyt edellisenä päivänä

-henkilöstön tulo ja lähtö porrastettuna 

-työpareiksi kokenut ja uusi työntekijä

-briefi koko henkilöstölle noin 60 min ennen tilaisuutta

-varautuminen siihen, että asiakkaat tulevat 30 min ennen sovittua aikaa

-pikapalaute tilaisuuden jälkeen: toteutettiinko tilaisuus sovitulla tavalla, mitä palautetta saatiin asiakkailta, missä onnistuttiin hyvin, missä on vielä kehitettävää, mitä tehdään seuraavalla kerralla erilailla?

Hyvä me, kiitos kaikille!







sunnuntai 8. tammikuuta 2023

Miten kehitettiin suosituin palvelu?

Miten kehitettiin Ravintola Lappeenrannan Upseerikerhon suosituin ryhmäateria?

Miksi, mihin tarpeeseen ja kenelle?

Strategisia valintoja pohdittiin erikoistumisen, erilaistamisen, keskittymisen, hintakilpailun ja uusille markkinoille siirtymisen avulla.

Kilpailueduiksi tunnistettiin Upseerikerhon tarinat, historia ja ainutlaatuinen ympäristö sekä tietysti ruoan laatu ja paikallisuus.

Oppeja ja muiden kokemuksia saatiin osallistumalla Kulttuuria kulinaristeille ja Saimaan Salaisuudet -hankkeisiin. Palvelu testattiin kotimaisille ja kansainvälisille asiakkaille ja kokonaisuutta kehitettiin saadun palautteen ja kokemusten perusteella.

Palvelua muotoiltiin tarinallistamisen, kokemuksellisuuden ja asiakkaiden osallistamisen avulla.

Palvelua arvioitiin henkilökunnan kanssa lähes 100 ryhmäaterian perusteella: saavutettiinko tavoite, missä onnistuttiin, missä on vielä kehitettävää ja mitä tehdään seuraavalla kerralla erilailla?

Mitä saatiin aikaiseksi näkyy kuvissa.

Kerron mielelläni lisää.














tiistai 3. tammikuuta 2023

TUTU-verstas: Tulevaisuustaidot tutuiksi mikro- ja pienyrityksille ti 17.1.2023

 Hei yrittäjä, aloita tuleva vuosi eteenpäin katsomalla!

Tule kuulemaan tulevaisuuden menestystekijöistä tiistaina 17.1. klo 14:00. Keynote puhujana tulevaisuudentutkija Markku Wilenius ja mukana myös eteläkarjalainen tulevaisuusorientoitunut yrittäjä Hannu Hyppönen.


Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan ilmaiseen webinaariin:






Viisi vuotta Ravintola Lappeenrannan Upseerikerho

On aika kiittää asiakkaita viidestä vuodesta Upseerikerholla.

Upseerikerhorakennus vuodelta 1890 on ainutlaatuinen osa Rakuunamäen, Lappeenrannan, Etelä-Karjalan ja Suomen historiaa ja kulttuuria.

Kiitos henkilökunnalle, jotka ovat palvelleet vuosittain yli 10 000 asiakasta. Henkilöt ja tapahtumat, jotka on siirretty palvelutarjontaan ovat tarjonneet asiakkaille makuja ja elämyksiä koeattaviksi.

Itselle kokemusta on tullut ravintolan perustamisesta, ylläpitämisestä ja kehittämisestä sekä lopettamisesta.

Ravintolan ovet on nyt suljettu.

Monta asiaa on vielä ratkaistava, jotta varmistetaan rakennuksen säilyminen.

”Hakkaa päälle!,”