perjantai 17. tammikuuta 2025

Miten parantaa Ukrainan joukkojen suorituskykyä?

Sotilaskoulutuksen perusasioiden puutteet nousevat esille Ukrainan joukkojen koulutuksessa.

Joukot esim. taisteluosastot/pataljoonat tulisi rotatoida: koulutus-, operaatio- ja palautuminen jaksoissa. Kunkin jakson kesto kokemuksen perusteella 3-6 kk. 

Koulutusjaksolla osaaminen luodaan ja täydennetään uusien oppien ja kokemusten sekä uuden kaluston perusteella ryhmä-, joukkue-, komppania- ja pataljoonatasoilla.

Aselajien kyky yhteisoperaatioihin luodaan johtajien koulutuksessa sekä joukkojen yhteistoimintaharjoituksissa ja -ammunnoissa.

Operaatiojaksolla joukko taistelee täydennettynä henkilöstöllä ja materiaalilla sekä aiempaa paremmilla ja tuoreilla kokemuksilla ja opeilla.

Palautumisjaksolla joukko huolletaan, lepuutetaan, täydennetään ja varustetaan uudella materiaalilla. 

Jokaisella johtamistasoilla tulee käyttää tehtävätaktiikka, jossa komentajat ja päälliköt määrittävät joukon tarkoituksen, halutun loppuasetelman ja tehtävät.

Alemmat johtajat toteuttavat tehtävänsä parhaaksi katsomallaan tavalla koulutuksensa ja kokemuksensa perusteella.

Näin menestystekijäksi saadaan sodassa tarvittava vihollista nopeampi toiminta aloitteellisuuden ja nopeiden päätösten kautta. Toiminnan perustana on kaikilla tasoilla tehtävän tarkoituksen ymmärtäminen ja haluttuun päämäärään pyrkiminen.

Jatkuva parantaminen tulee liittää jokaisella tasolla niin koulutukseen kuin operaatioihin. Tähän sopii hyvin ”After Action Review” tehtävän jälkeen. Jokaisen joukon johtajan johdolla pohditaan yhdessä vastaukset seuraaviin kysymyksiin: 
- mikä oli tehtävä?
- saavutettiinko tavoite?
- missä onnistuttiin hyvin?
- missä ei onnistuttu ja missä on parannettavaa?
- mitä tehdään seuraavalla kerralla erilailla?

Näin ollaan jokaisen päivän jälkeen vähän parempi kuin eilen ja parempia kuin vihollinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet tekstistä? Ota kantaa.
Kaikki kommentit ovat tervetulleita!