sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Millä toimintakyvyn kentällä olet ja miten pelaat muutokseen?

Muutokset nopeutuvat ja monimutkaistuvat. Samaan aikaan toimintakykyvaatimukset kasvavat jatkuvasti. Mille kentälle joukkueesi sijoittuu nyt - millä kentällä se aikoo olla jatkossa?

Muutoskykyä voi kehittää henkilöstön toimintakyvyn, resilienssin avulla. Johto esimerkillä kärkeen ja mahdollistamaan. Päälliköt vetämään muutosta. Esimiehet tukemaan ja kannustamaan. Asiantuntijat avuksi. Kaikki pelaamaan samaan maaliin. Mutta, miten tunnistaa oikea pelikenttä ja tietää miten pelataan?


Jos olisin kentällä D, ensimmäiseksi hyväksyisin, että alan muutokset todellakin nopeutuvat ja monimutkaistuvat jatkuvasti. Muutoksia ei voi siis pysäyttää. On itse vaikutettava muutoksiin. Ellei se ole mahdollista on hyödynnettävä ulkoiset mahdollisuudet ja omat vahvuudet sekä minimoitava muutosten seuraukset. Muihin tekijöihin on sitten vaan sopeuduttava. Toiseksi, käynnistäisin välittömät toimenpiteet kartoittaakseni toimintakyvyn nykytason ja sen kehittämistarpeet. Helpoiten tilanteen selvittäisi sopimalla ajan toimintakyvyn kartoittamiseksi ja siihen perustuvan tarjouksen saamiseksi. Taitaisi olla parasta aloittaa toimintakyvyn konsultoinnista ja kuulla, miten meitä voitaisiin tukea. Näin minä toimisin, jos olisin kentällä D.

Jos olisin kentällä C, ensimmäiseksi huolestuisin. Jos toimialalla ei tapahdu muutoksia, jotain on pielessä tai todennäköisemmin muutoksia ei ole vielä tunnistettu. Etsisin hiljaisia signaaleja muutoksista: mitkä ovat alan kehityssuunnat, mitä asiakkaat ostavat, mitä kilpailijat myyvät, mikä myy ja mikä ei myy jne. Muuten toimisin kuten edellisessä tilanteessa. Puhelin käteen ja pikaisesti yhteys tapaamisen sopimiseksi, jotta toimintakyvyn kehittäminen saadaan kohdennettua tarvekartoituksen perusteella vaikuttavimpiin toimenpiteisiin. Näin minä toimisin, jos olisin kentällä C.

Jos olisin kentällä B, ensimmäiseksi olisin tyytyväinen siitä, että toimintakykymme on oman arvion perusteella hyvällä tasolla ja kasvaa. Heti perään epäilisin omaa tai minulle esitettyä arviota. Onkohan näin ja millä perusteella? Toiseksi jatkaisin epäilyä ja entistä voimakkaammin. Alan muutokset siis hidastuvat - ei voi pitää paikkaansa. Nyt ajetaan kyllä lähivaloilla tai jopa parkkivaloilla. Pitkät päälle ja katse eteenpäin! Katsotaan, mitä edessä on ja mihin tulee varautua? Kolmanneksi, pyytäisin tarjouksen johtoryhmän toimintakykyvalmennuksesta saadakseni selville johdon toimintakyvyn tason. Miten johtoryhmälle saadaan yltiöpositiivisuuden ja mahdollisen omahyväisyyden tilalle keskittymistä tulevaan, joustavuutta kuulla uusia ajatuksia sekä ennakoivaa johtamista tuleviin muutoksiin. Näin minä toimisin, jos olisin kentällä B.

Jos olisin kentällä A, ensimmäiseksi olisin tyytyväinen tilanteeseen. Johdon ja koko henkilöstön toimintakyky vastaa toimintaympäristön muutoksia. Porukka näkee alan positiivisena ja uskoo itseensä. He keskittyvät oikeisiin asioihin, hyödyntävät joustavasti omia ja muiden ajatuksia sekä osaamista. Johtaminen on ennakoivaa ja asioihin ryhdytään "myötäotteella". Toiseksi, varmistaisin, että uusi henkilöstö omaksuu meidän johtamis- ja toimintakulttuurin ja että henkilöstön toimintakykyä kehitetään myös jatkossa. Ottaisin yhteyttä ja sopisin tapaamisen. Asettaisin tavoitteeksi vakioida toimintakyvyn valmennuskokonaisuuden, jotta olisimme valmiina alan tuleviin muutoksiin, joita tulee varmasti. Näin minä toimisin, jos olisin kentällä A.

Millä kentällä Sinä olet? Miten sinä toimisit?
Ellet ole ihan varma, millä kentällä olet ja miten sinun tulisi toimia, ota yhteyttä.
Ellei maaleja ole vielä tullut, ne pitää tehdä loppupelissä.
Odotan jo yhteydenottoasi. 

Ystävällisin terveisin,
Hannu Hyppönen
puh. 040 657 3495
hannujhypponen@gmail.com

Lupaan vastata yhteydenottoon 12 tunnissa, mikä on nykyisin perin harvinaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä sinä olet tekstistä? Ota kantaa.
Kaikki kommentit ovat tervetulleita!